V nedeljo, 2.6. je potekal že 17. Tek ob Cerkniškem jezeru, ki šteje za ELGONova NTP 2013.

Še prej, ponedeljek, 27.5. sem se udeležil Univerzitetnega prvenstva v atletiki na 800m, kjer sem zasedel 4. mesto med študenti.

No, že v nedeljo je sledil drug tek, to je bila že peta tekma v Notranjskem pokalu letos.
Na štartu teka, ki bil letos pri gostišču Kebe, se nas je zbralo nekaj manj kot 100 članov in članic in okrog 90 otrok. Letos je bil tek daljši, organizator se je odločil, da ga podaljša na 11,55km – dodana je še ravnina do Ribiškega kota, prej je bil tek dolg 9,2km.

Štart

Ob 10h smo v odličnih razmerah za tek, okrog 18 stopinj in oblačno vreme, štartali na tej progi, ki je v prvih štirih kilometrih popolnoma ravninska, v drugem delu pa sledi razgiban teren s klanci in spusti.

Štart je bil tokrat precej taktičen, nihče ni potegnil takoj na vso moč. Hitro se je oblikovala skupina 7 tekačev, ki smo tekli skupaj v ospredju. Sam sem tekel na repu te skupine in kar se da varčeval z močmi. Po okrog 3km se je naredila razlika slabih 5 sekund do vodilne skupine, sledila sva jim Matjaž Vrhunc in jaz. Tempo se je vseskozi gibal med 3:30 in 3:45/km.

Prvi klanec, ki sledi takoj za mostom v “Zadnjem Kraju”, je naredil selekcijo. Tam je potegnil Andrej Lindič in nekoliko razbil vodilno skupino. Tudi sam sem se odločil, da v tem delu nekoliko dvignem tempo – klanec je dolg 250m,vendar je zelo strm in si lahko hitro nabereš prednost oz. zaostanek. Na tem klancu sem se otresel Vrhunca in nadaljeval sam proti petemu kilometru. Počutil sem se dobro, zato sem ohranjal enakomeren tempo tudi skozi vas Otok. Sedaj sem si nabral  okrog 10s prednosti pred zasledovalci, prva skupina pa je bila okrog 20s pred mano.

Sledil je bolj razgiban del trase, proga zavije desno v gozd. Še vedno sem tekel sam, kar mogoče bi bilo najbolje, saj nisem imel nikogar, ki bi mi pomagal pri lovu na vodilno peterico, hkrati pa sem moral sam narekovati dober tempo, da sem ohranil prednost.

_6029733

Med sedmim in osmim kilometrom sem tempo nekoliko spustil, da mi je ostalo dovolj moči za zaključek. Na osmem kilometru me je ujel Mihael Marinč in mi naredil okrog 10 sekund prednosti – na tej prednosti sva potem tudi tekla do cilja.

Sledil je prihod v Ribiški kot, na stari cilj, kjer je do cilja še okrog 1300m.  Moram reči, da med tekmo sploh nisem trpel preveč in da mi je bil marsikateri interval na treningu težji. Proti cilju sem ohranjal varno razliko pred Vrhuncem, ki je tekel kakšnih 15s za mano. V ciljni ravnini, je Marinč prehitel Turšiča, sam pa sem začel prepozno s finišem oz. sploh nisem, čeprav razlika do šestega mesta ni bila taka, da je ne bi mogel nadoknaditi v enem kilometru.

V enakomernem tempu sem prišel v cilj, na koncu sem s časom 44:29 (okrog 3:45/km) na 11,55km dolgi progi zasedel absolutno sedmo mesto in drugo v kategoriji do 29 let. Sicer je slavil Luka Ljubič, pred Denisom Guzljem in Andrejem Lindičem. Sledili so mu Arko, Marinč, Turšič, jaz, Vrhunc in drugi.

IMG_0955

Če potegnem črto pod tekmo, lahko rečem, da sem s svojim tekom zadovoljen. Umirjen začetek, pospešitev na prvem klancu in dvig ritma čez Otok, manjša kriza na 7km in soliden zaključek brez močnega finiša najbolje opišejo moj tek.

photo (2)

V skupnem seštevku pokala sem na 5. mestu absolutno in na prvem do 29. let.

Hvala tudi vsem navijačem za vzpodbudo v zadnjih kilometrih :)

Objavljeno 7.6.2013, kategorizirano: Tekme

Zadnji dve tekmi sem odtekel v Ljubljani, obakrat pa je bila konkurenca in udeležba zelo velika.

11. maja sem z Ajdo Pristavec in Janom Breznikom 0dtekel Tek trojk. Tek, kjer je pomembna medsebojna pomoč in sodelovanje najšibkejšemu členu, smo zaključili na 15. mestu med skupno skoraj 500 mešanimi trojkami. Naš čas je bil 56min11s za 12,5km dolgo progo. Nastopili smo pod imenom Difovci.

Številka 522

Številka 522

V ponedeljek, 20.5. pa sem se udeležil Študentskega teka na grad v Ljubljani. Teka se je skupno udeležilo skoraj 1700 tekačic in tekačev, pol manj pa nas je tekmovalo s čipi. V odlično konkurenci sem si pritekel 14. mesto med študenti s časom 9:16 – žal sem se ustavili nekaj metrov pred tepihom s čipi in izgubil nekaj sekund. Čas po moji uri je bil 9:11 (žal je bil cilj postavljen nekoliko prej kot pa tepih za merjenje čipov). Omenil bi še veliko prerivanja v prvih 300 metrih, kjer nekateri tekači, ki potem po nekaj 100 metrih odstopijo rinejo v ospredje in s tem ovirajo druge tekače. V prvem ovinku sem se moral zato dobesedno zaustaviti! Vseeno pa sem bil s svojim tekom zelo zadovoljen, čeprav menim, da bi lahko tekel pod oziroma točno okrog 9 minut.

Moja številka  je bila tokrat 138.

Moja številka je bila tokrat 138 (levo v modri majici).

Naslednja tekma me čaka v ponedeljek, 27.5. – tek na prvenstvu Univerze v Ljubljani (800m).

Prilagam še sliko z naših treningov v Ribiškem kotu – vedno več nas je :)

tek_trening

Objavljeno 23.5.2013, kategorizirano: Tekme Tagi: ,

V zadnjem času mi kronično zmanjkuje časa, tako da tudi na svoji spletni strani nisem objavljal svojih poročil s tekem, čeprav sem se jih udeleževal.

ELGONova Notranjski tekaški pokal je že skoraj na polovici. Oddelali smo 4 od 9 tekem. 1. Tek po ulicah pustne Cerknice sem že opisal.

Sledil je 5. Maistrov tek na Uncu v začetku aprila:

Razgibanih 8km gor/dol po poteh generala Rudolfa Maistra sem zaključil na absolutno 11. mestu in drugem do 29. let. Čas pa skoraj pol minute boljši, kot v lanskem letu – 31:19. S tekom sem bil zadovoljen, glede na to, da mi taki teki ne ustrezajo.

IMG_9480

Sledil je 11. Tek na Križno goro sredi aprila.

Tek od katerega sem glede na trenutno formo veliko pričakoval, se mi žal ni izšel po načrtih. Izjemno hiter začetek sem nato plačal v drugem delu teka, kjer sem kljub temu, da mi trasa zelo ustreza, saj se postavi pokonci, odtekel slabo. Če potegnem črto pod tek, lahko zaključim, da sem šel na vse ali nič in dobil – nič. Tako pač je, če bi v prvem delu tekel pol minute počasneje, verjamem, da bi bil v cilju skoraj minuto boljši. Tako pa sem s časom 19:29 dosegel 10. mesto absolutno in drugo v kategoriji do 29. let. Za primerjavo, leta 2011 sem tu tekel 18:50.

562598_10201011566437004_402980229_n

Nato je sledil 16 dnevni premor kar se tiče tekem. Za treninge mi ni ostalo dosti časa, v tem času mi je zneslo zgolj za 4 treninge, vendar sem naredil dobro bazo čez zimo, zato sem ostal v solidni formi.

1. maja smo tekli na 14. Teku na Slivnico:

9,5km dolga proga s skupno višinsko razliko vsako leto privabi dobre tekače. Tako je bilo tudi letos. Teka sem se lotil bolj pametno, brez posebnih naporov in s precejšno lahkoto (Križna gora je bila dobra šola) sem si pritekel absolutno 12. mesto in spet drugo v kategoriji do 29. let :) . Čas sem ni zdi nič posebnega (46:39), saj znaša tu moj osebni rekord 44:30(2009), vendar mi veliko pomeni, da sem progo pretekel pametno in z lahkoto (da noge niso tako pekle). Z nekaj sreče pa mi je uspelo osvojiti tudi leteči cilj na 3,5km.

944483_10201112271954579_1537612060_n

Trenutno se nahajam v ELGONova Notranjskem tekaškem pokalu na 8. mestu absolutno in na prvem v svoji kategoriji – po seštevku 4. tekem.

Kar se tiče naslednjih tekov, ki se jih bom udeležil pa je situacija taka:

Prijavljeni smo na tek trojk – Jan Breznik, Ajda Pristavec in jaz, kjer smo lani osvojili 7. mesto med mešanimi trojkami. Ta tek bo že ta vikend.

20. maja grem na Tek na grad v Ljubljani.

28. maja se bom udeležil mitinga Univerze v Ljubljani, kjer bom tekel na 800 metrov ( po 3 sezonah spet na stezi, brez pričakovanj).

TEKAŠKA VADBA

Vabim vas tudi na tekaško vadbo, kjer treniramo ob torkih in četrtkih ob 18:00 v Ribiškem kotu. Vse informacije najdete na strani TKD Sovice, kjer objavljam program treninga. Kot novost naj povem to, da bo sedaj tudi vadba za začetnice in začetnike – vse informacije najdete tudi na prej omenjeni strani.

Objavljeno 6.5.2013, kategorizirano: Tekme
Na pustno nedeljo se je v Cerknici začel ELGONova Notranjski tekaški pokal 2013.

Za uvod smo tekli na 1. Teku po ulicah pustne Cerknice. Mrzlo jutro, temperatura na startu je bila -5, je prineslo tudi sončne žarke. Ponoči je padlo tudi 5cm snega, zato je bila cesta mestoma še prekrita s snegom.

Konkurenca je bila zelo dobra. Tek poteka po mestnem jedru Cerknice in je privabil številne gledalce, ki so nas spodbujali skozi progo, ki je bila dolga 3,7km. Začel sem bolj počasi, teklo se je dva kroga in pol Prvi krog sem tekel rezervirano, v vstopu v zadnjega sem začel nekoliko pospeševati, tako da sem kakšnih 200m do cilja ujel še dva tekača in ju v finišu tudi prehitel. Mogoče sem začel prepozno stopnjevati tempo, saj sem imel občutek, da bi lahko pridobil še kakšno mesto. No, na koncu je zneslo za 12. mesto absolutno in 4. v kategoriji (spet :) ), čas pa 13:26 (tempo na km pod 3:40).

ELGONova Notranjski tekaški pokal se bo nadaljeval aprila na Uncu z Maistrovim tekom.

REZULTATI 

foto: Ivan Kebe

Objavljeno 17.2.2013, kategorizirano: Tekme

Prejšnji konec tedna se je zaključil ELGONova Notranjski tekaški pokal 2012.

Ker je od teka minilo že 10 dni, bo moj opis tekme bolj kratek. 9,8km dolga in precej razgibana proga je odločala o skupnem točkovanju v sezoni 2012. Imel sem cilj, da se uvrstim na prvo mesto v kategoriji v skupnem točkovanju. Na koncu me je od tega cilja ločilo nekaj metrov oziroma 2 točki. Skupaj sem zbral 195 točk, za zmago je zadoostovalo 197 točk. Napisati moram, da mi je 4. mesto v kategoriji na tej tekmi odneslo prvo v kategoriji in da me je tretjeuvrščeni tekač v moji kategoriji prehitel v zadnjih metrih po tem, ko sem ga vsaj 6km vlekel in narekoval tempo. Na koncu sva odtekla precej taktično, poskušal sem se ga otresti z intervali, s številnimi spremembami ritma,vendar mu je ostalo dovolj moči, saj je tekel celo tekmo za mano in me je na koncu tudi zasluženo prehitel. Žal je to pomenilo, da mi zmanjka samo 2 točki do zmage v kategoriji, ampak tudi 3. mesto je ok. Tek sem sicer zaključil v 38min20s, kar je glede na skromno treniranje v zadnjem mesecu ali dveh v redu.
 
Vrstni red po koncu pokala pa je pri moških do 29 let tak: 1. Nejc Kranjec 197 točk, 2. Luka Ljubič 195, 3. Izak Hribar Meden 195. Razlike so bile majhne, upoštevati pa je potrebno, da Luka ni odtekel zadnje tekme, drugače bi suvereno zmagal. Dodal bi še, da bi najbrž zmagal v kategoriji, če bi se udeležil 9. Teka po polhovih stopinjah na 14,6km in ne na 7,7km, kjer sem sicer zmagal, ampak ne šteje za pokal. Ampak odločitev je bila, da grem na 7,7km in jo odtečem za trening. Upoštevati pa moram, da Luka Ljubič in Aljaž Zalar nista nastopila na zadnjih 2 tekmah , drugače bi se vrstni red spet precej premešal.
 
SKUPNO TOČKOVANJE KATEGORIJE
 
No, ELGONova NTP sem sicer zaključil na 13. mestu absolutno.
 
Še nekaj foto utrinkov spodaj. Vidimo se na zaključku pokala v sredo, 24.10. ob 19:00 v Kulturnem domu v Cerknici.
 
 
 
 
Objavljeno 22.10.2012, kategorizirano: Tekme

Udeležil sem se predzadnjega teka v ELGONova Notranjskem tekaškem pokalu 2012.

Tokrat bom kratek. Poudaril bi, da sem na lepo organiziranem teku osvojil prvo mesto v teku na 7,7km, ki ni štel za ELGONova NTP. Čas 30:43. Tekmo sem izkoristil za zadnji tek, ki bo v Rakovem Škocjanu, saj se borim za prvo ali drugo mesto v kategoriji. Za to bo potrebno zmagati ali biti najmanj drugi v kategoriji.

Več s polhovega teka pa spodaj.

Objavljeno 11.10.2012, kategorizirano: Tekme

Udeležil sem se najtežjega gorskega sprinta na svetu, tek na vrh planiške velikanke.

Tekmovalci iz devetih različnih držav, med katerimi so bili številni vrhunski gorski tekači, kolesarji in drugi odlični vzdržljivostni športniki, smo se spopadli s strmino planiške velikanke.

Pogled na strmino je bil skorajda zastrašujoč. Na ogrevanju sem si ogledal prvih 200m. Paziti je bilo potrebno na mreže, kamenje in tudi hlode, ki so nam stalno spreminjali ritem teka/plazenja.

Izžreban sem bil v drugo skupino, skupaj s 6x evropskim prvakom Ahmetom Arslanom na čelu. Že kmalu po poku startne pištole je pulz presegel 190 udarcev/min, proti vrhu pa tudi čez 200/min. Najtežji del kvalifikacij se mi je zdel od 150-200m, tam so noge res pekle. Na tem delu mi je ušel tudi veliki finale, do katerega mi je zmanjkalo 19s. Po eni strani malo, po drugi pa tudi dosti.

Vsekakor se bom na tako preizkušnjo še vrnil :) .

Kako je bilo na progi pa si oglejte na spodnjih fotografijah.

 

Objavljeno 25.9.2012, kategorizirano: Tekme

Udeležil sem se 13. Teka na Slivnico, ki nas je tokrat pričakala s poletnimi temperaturami.

Posebnih pričakovanj glede tega teka nisem imel, zato sem bil na startu povsem neobremenjen. 9,5km dolgo progo z 560m višinske razlike sem odtekel v enakomernem tempu. V zadnjih dveh kilometrih sem še nekoliko pospešil in pridobil dve mesti. Danes ni bil dan, da bi postavil osebni rekord, ki ga imam še iz leta 2009, ko sem tu tekel 44:30.

Današnji čas 46:14 kot že rečeno ni moj najboljši, je pa potrditev, da se da tudi z manj treninga odteči dokaj soliden čas. Konkurenca v kategoriji in absolutno je bila precej dobra. V kategoriji sem tako zasedel 4. mesto, absolutno pa 14.

Sem pa zadovoljen, da nisem imel v zadnjem času nobenih težav s poškodbami :)

Naslednji tek, ki se ga bom udeležil bo Tek trojk. Tekel bom skupaj z Janom Breznikom in Ajdo Pristavec v konkurenci mešanih trojk. Kmalu za tekom trojk, 14.5., pa bom tekel še na Študentskem teku na ljubljanski grad.

REZULTATI, SLIKE, POROČILO

Objavljeno 1.5.2012, kategorizirano: Tekme

Udeležil sem se 10. Teka na Križno goro. Vreme nam ni bilo naklonjeno. Dež in blato pa nista preprečila lepe tekme.

4,1km dolgo progo sicer nisem pretekel v rekordnem času, je pa čas in uvrstitev, ki sem jo dosegel zame zadovoljiva. Med samo tekmo sem se počutil super in ves tek odtekel v enakomernem ritmu, tako da imam občutek, da sem v dobri formi.

Na koncu sem bil absolutno šesti, v kategoriji do 29 let pa tretji, čas pa 19:13. Po tekmi je sledilo druženje s prijatelji in planiranje novih tekaških podvigov :) .

REZULTATI IN SLIKE TER POROČILO se nahajajo TKD Sovice.

Naslednji tek, ki se ga bom udeležil, bo prvomajski tek na Slivnico, tretja tekma v ELGONova NTP 2012.

Objavljeno 16.4.2012, kategorizirano: Tekme

Danes je potekal predzadnja tekma v letošnjem ELGONova Notranjskem tekaškem pokalu.

Udeležil sem se krajše, 7.7km dolge in razgibane proge, ki poteka v okolici gradu Snežnik v Loški dolini.

Osvojil sem 4. mesto absolutno, čas pa je bil 2min in pol slabši kot pred dvema sezonama, ko sem tu z lahkoto zmagal. Vse skupaj seveda ni dobro, zelo daleč od tega.

Znašel sem se v najslabši formi odkar se resno ukvarjam s tem lepim, a zelo garaškim športom. Slabši čas skoraj ne bi mogel odteči.  Zakaj je tako, mi je povsem jasno. Ne bi rad na dolgo in široko govoril in pisal o tem, dejstvo pa je, da sem imel v zadnjih 3 mesecih izjemno pomanjkanje treninga in nekaj nerodnih poškodb. To je sedaj preteklost, odločen pa sem, da se v sezoni 2012 vrnem tja, kamor spadam. Vem, da bo pot iz te slabe forme zelo težka, še bolj pa sem prepričan, da bom spomladi leta 2012 pripravljen kot še nikoli doslej!

Oglejte si SLIKE S TEKA. Slik je nekaj manj, saj sem sam tokrat tekel in sem lahko fotografiral tekače le v drugem krogu.

Rezultati so objavljeni na Sovici.

Objavljeno 24.9.2011, kategorizirano: Tekme