Po številnih tekaških copatih Nike, sem letos prvič zamenjal proizvajalca in se odločil za Saucony, model Progrid Mirage.

Potreboval sem hiter in lahek model, ki pa je obenem dobro blažen. V prejšnjih sezonah sem tekel in tekmoval v modelih Nike Skylon, ki so me navdušile. 4 sezone sem vedno tekel v teh copatih, potem pa so na mojo veliko žalost prenehali z izdelovanjem tega modela, ki je bil sicer zelo priljubljen med tekači. Zelo čudna odločitev, da jih ne izdelujejo več.

No, prišel sem do nakupa Saucony Progrid Mirage. Gre za lahek copat, ki tehta 274g(št.43).

Je nevtralen model superge, ki ima precej močno blaženje, obenem pa nam zagotavlja ravno dovolj stabilnosti. Namenjen je predvsem za urejene terene, kot je npr. asfalt ali utrjen makedam. Sam sem ga uporabljal pri zelo različnih treningih. Tako pri daljših,počasnejših tekih, kot tudi pri teku pod 4min/km. In prav tu se copati najbolj  izkažejo.

Večkrat sem šel z njim teči tudi po brezpotjih, vendar to početje odsvetujem, saj nima prav nobenega “grifa” na podplatu in tako nudi slab oprijem. Za kak težji gorski tek torej copati odpadejo. Tudi pri teku navzdol po neurejenem terenu se je bolje obuti v kaj drugega. Vendar v skrajnem primeru, če naš trening poteka po različnih podlagah, tudi ta model zadostuje, da z nekaj pazljivosti pridemo domov celi :)

Uporabil sem ga nekaterih tekmah, kjer se je podlaga menjavala – asfalt-makedam-kolovoz. Po prihodu v cilj me stopala niso prav nič bolela, zahvaljujoč dobremu blaženju.

Primeren je za lažje tekače, do nekje 80kg, čeprav prav zaradi že tolikokrat omenjenega blaženja pride prav tudi mogoče komu malo težjemu. Vsekakor pa ga ne priporočam za začetnike in tekače, ki ne opravljajo hitrih treningov. Uporaben tudi pri treningu distanc na stadionu.

Za konec lahko rečem, da sem s copatom zadovoljen, saj mi nudi podobne občutke kot sedaj že pokojni Nike Skylon. Upam, da bodo zdržali tam okrog 1000km, kot Skylon.

Objava ni naročena.

Besedilo in foto: Izak

Objavljeno 15.9.2011, kategorizirano: Oprema

 

PRIMERNA TEŽA TEKAŠKIH COPAT

Stabilnejši, težji modeli tekaških copat pomagajo manj treniranim tekačem k večji varnosti. O zelo lahkih copatih naj razmišljajo predvsem tekmovalci z izdelano tehniko teka.
Predvsem za zelo dobro trenirane tekače oziroma tekmovalce je po navadi zelo pomembna informacija o teži obutve. Vsem, ki želite v teku predvsem uživati, pa svetujem, da se pri nakupu najprej osredotočite na druge, za vas pomembnejše stvari: stabilnost, blaženje, uravnavanje pronacije, vodljivost ipd. V zadnjem času izdelujejo vedno manj izredno lahkih modelov copat. Takšni modeli so namenjeni tekmovalcem, saj lahko tudi teža pomaga pri doseganju dobrih rezultatov. Na trgu je mogoče dobiti tudi modele, namenjene »enkratni« uporabi, kar pomeni, da jih ne moremo uporabljati dlje časa (npr. copati Nike MYFLY so uporabni za 100 km teka. Torej le za nekaj tekem).
V osnovi bi tekaške modele glede na težo lahko razdelili v štiri skupine:
izredno lahki tekaški copati (do približno 250 g): tekmovalci jih imenujejo ‘racerke’, v osnovi so namenjene tekmovalcem (npr. ASICS DS Racer, Nike Marathoner …)

lahki tekaški copati (med 250 in 300 g): univerzalni modeli za večino rekreativcev so primerni tako za trening kot za tekmovanja (npr. Nike Skylon, Nike Lunarelite f10+, Asics DS Trainer, Brooks Racer ST )

težji tekaški copati (med 300 in 350 g): namenjeni so težjim tekačem, ki potrebujejo veliko blaženja in močno stabilnost (npr. Nike Equalon, New Balance M1224, Mizuno Ultima, Asics Gel Nimbus …)
zelo ‘težki’ tekaški copati (nad 350 g): uravnavajo večja odstopanja tekača od povprečja. Kot je ekstremna pronacija, velika teža tekača ipd. (npr. Mizuna Nirvana, ASICS Foundation …).
Če ste v dilemi, iz katere skupine izbrati obutev, je pametno, da se odločite za težji model. Pripomore k večji varnosti pri teku, lažji model pa boste še vedno lahko izbrali prihodnjič. Tekači, predvsem začetniki, velikokrat želijo imeti podobne modele kot boljši tekači. To po navadi pripelje do tega, da si izberejo prelahke copate, ki niso dovolj blaženi in stabilni za njihov način teka. Razporeditev copat po teži in ciljni skupini tekačev je prikazana v spodnji tabeli, kjer vidimo, da je velika razlika v teži copat za začetnike in v teži copat, ki so namenjeni tekmovalcem. Razlika je 100g in več. Težji copati nudijo več opore in stabilnosti, medtem ko copati za tekmovalce ne nudijo take opore, temveč poskrbijo za čim večjo hitrost teka.

Bolje trenirani tekači imajo manj težav s stabilnostjo pri teku in skozi celoten tek enakomerneje »postavljajo« nogo. Na prvi sliki so copati Nike Skylon, ki so namenjeni tekačem, ki težav s stabilnostjo nimajo, saj zgoraj omenjeni copati ne nudijo tako velike opore. Pri manj treniranih pa je razlika v tehniki na začetku in na koncu teka velika, zato je zanje primernejši težji, stabilnejši model, ki pripomore k enakomernejšem teku skozi celoten trening. Težji modeli torej pomenijo več blaženja, večje uravnavanje pronacije, več stabilnosti in boljši nadzor nad gibanjem. Vse te lastnosti pa zagotavljajo večjo varnost. Dokler želimo pri teku predvsem uživati in nam rezultat ni najpomembnejši, se torej odločimo za srednje težke modele in razmišljanje o zelo lahkih modelih raje prepustimo tekmovalcem. Zelo lahki copati so Nike Marathoner, ki so zaradi svoje izjemno majhne teže namenjeni predvsem atletom, saj lahko pri slabših tekačih zaradi nepravilne tehnike vodijo v težave pri teku ali celo poškodbe, zato zanje niso primerni.

Za vse, ki se želite resneje posvetiti teku, pa je priporočljivo, da uporabljate dva para obutve iz dveh različnih skupin glede na težo. Težji in udobnejši model uporabljajte za daljše in počasne teke, lažjega pa za hitre treninge in morebitna tekmovanja. Vsi moramo včasih počivati in zato nekaj časa ne tečemo. Vendar pa moramo paziti pri vrnitvi na tekaške proge. Prvih nekaj treningov vedno naredimo v težjih in bolje blaženih modelih, tako da telo ponovno navadimo na obremenitve pri teku.

Z napačno izbiro tekaških copat lahko prijeten tek spremenimo v navadno muko. Pri izbiri copat ne smemo stremeti k temu, da so copati, ki ji bomo izbrali, čim dražji, saj ni nujno, da so zato boljši ali da izberemo take copate, kot jih imajo nekateri boljši tekači. Poskrbeti moramo za preventivo in izbrati copate, ki ustrezajo našemu načinu teka. Če imamo možnost in če nismo povsem prepričani o tem, kaj nam ustreza, se lahko pred nakupom posvetujemo s strokovnjakom in se tako zavarujemo pred težavami, ki nam jih lahko povzroči napačna izbira.

Objavljeno 24.12.2010, kategorizirano: Oprema