Po številnih tekaških copatih Nike, sem letos prvič zamenjal proizvajalca in se odločil za Saucony, model Progrid Mirage.

Potreboval sem hiter in lahek model, ki pa je obenem dobro blažen. V prejšnjih sezonah sem tekel in tekmoval v modelih Nike Skylon, ki so me navdušile. 4 sezone sem vedno tekel v teh copatih, potem pa so na mojo veliko žalost prenehali z izdelovanjem tega modela, ki je bil sicer zelo priljubljen med tekači. Zelo čudna odločitev, da jih ne izdelujejo več.

No, prišel sem do nakupa Saucony Progrid Mirage. Gre za lahek copat, ki tehta 274g(št.43).

Je nevtralen model superge, ki ima precej močno blaženje, obenem pa nam zagotavlja ravno dovolj stabilnosti. Namenjen je predvsem za urejene terene, kot je npr. asfalt ali utrjen makedam. Sam sem ga uporabljal pri zelo različnih treningih. Tako pri daljših,počasnejših tekih, kot tudi pri teku pod 4min/km. In prav tu se copati najbolj  izkažejo.

Večkrat sem šel z njim teči tudi po brezpotjih, vendar to početje odsvetujem, saj nima prav nobenega “grifa” na podplatu in tako nudi slab oprijem. Za kak težji gorski tek torej copati odpadejo. Tudi pri teku navzdol po neurejenem terenu se je bolje obuti v kaj drugega. Vendar v skrajnem primeru, če naš trening poteka po različnih podlagah, tudi ta model zadostuje, da z nekaj pazljivosti pridemo domov celi :)

Uporabil sem ga nekaterih tekmah, kjer se je podlaga menjavala – asfalt-makedam-kolovoz. Po prihodu v cilj me stopala niso prav nič bolela, zahvaljujoč dobremu blaženju.

Primeren je za lažje tekače, do nekje 80kg, čeprav prav zaradi že tolikokrat omenjenega blaženja pride prav tudi mogoče komu malo težjemu. Vsekakor pa ga ne priporočam za začetnike in tekače, ki ne opravljajo hitrih treningov. Uporaben tudi pri treningu distanc na stadionu.

Za konec lahko rečem, da sem s copatom zadovoljen, saj mi nudi podobne občutke kot sedaj že pokojni Nike Skylon. Upam, da bodo zdržali tam okrog 1000km, kot Skylon.

Objava ni naročena.

Besedilo in foto: Izak

Objavljeno 15.9.2011, kategorizirano: Oprema
OBJAVI SVOJE MNENJE
Komentar